7 автомобилни решения, които трябва да изчезнат

2016.04.24

Всяка автомобилна ера има успешни дизайни и провали. Ето някои от тези, които се надяваме да изчезнат възможно най-скоро

Първо искаме да изясним нещата. Не сме от тези хора, които мислят, че всичко ново е лошо и нашето поколение е най-доброто.

Критиката към модерните тенденции в дизайна се уповава на факти, а не на сляпата вяра, че всяко ново нещо не струва. Bluetooth и сателитната навигация например са страхотни, а кой не харесва една семейна кола с мощност 300 к.с и нормален разход на гориво? Днес се срещат супер атрактивни коли, турбо-чудовища, електрически модели развиващи 0 -100 км/ч за под 3 секунди и движещи се сами в трафика. Всички тези неща са готини и няма как да се отрекат от никой любител на автомобилите.

Надяваме се, че дизайнери и инженери ще осъзнаят, че следните тенденции трябва да изчезнат преди да са развалили всичко ....

1. Огромни колела

Казвали сме го преди, ще го кажем отново. Големите гуми са враг на представянето. Няма никаква причина поради която шосейните автомобили да получават масивни спортни джанти. Средни по размер 17-инчови джанти предоставят достатъчно място за хубави стокови спирачки и биха били страхотен избор за 99% от хората шофиращи на пътя, които искат да извлекат максимума от колите си. За още по-запалените фенове, 18 инчови джанти, по-големи спирачки и накладки са всичко от което се нуждаят.

2. Грозни, големи и ъгловати решетки

Трудно е да се каже кога започна тази тенденция. Може би всички си спомнят ре-дизайна на Audi от 2004, не само заради странната трапецовидна решетка, но и заради твърде големия и размер, с пропорции не отговарящи на колата. Откъдето и да е тръгнало, това трябва да спре незабавно преди всичко да започне да изглежда като Nissan Maxima... или по-лошо – като всеки нов Lexus.

3. LED фарове

Хора ги наричат спирала или очна линия за фарове. Някои ги приемат за бижута в автомобила. Други ги наричат „тези малки светещи неща“. Но рядко някой ги възхвалява. Доста хора ги наричат грозни, глупави, безполезни аксесоари, проява на лош вкус и др. Дори и често да се срещат при скъпите супер-автомобили, доста хора ги бъркат с евтини аксесоари купени от някои супермаркет. Това е показателно за всичко.

4. Пластмасови капаци на всичко

Това се среща от известно време. Разбираме – производителите искат да създадат по-добра визия под капака. Или просто искат да направят нещата по-трудни /може би и по-смущаващи/ за всички хора с гаечен ключ в ръка. Ако идеята е двигателят да бъде по-чист, то явно никой от тези инженери не е махал капака след няколко години за да види какви боклуци има вътре. Махането на капаците ще има и ефект върху олекотяването на модела – за хора, които наистина ценят и последния грам.

5. Основни контролери скрити в информационно-развлекателната система​

Един много стар принцип в науката е, че най-простото решение е обикновено най-доброто. Това е доста логично да бъде следвано и от автомобилните производители. Но какво да кажем когато скриват базови функционалности като контрол на климатика в сложните информационни системи. В момента има доста коли, които изискват от вас цяла серия от операции по екрана за да включите нещо елементарно като вентилатор. Технологията е нещо добро, но само когато подобрява живота на хората, а не когато го усложнява.

6. Безключови операции

Още едно клише – извън погледа, извън ума. Когато не се нуждаете от физическо ползване на ключ за палене на двигателя е много лесно да забравите за него. А когато забравите за него има голям шанса да му загубите следите. След това може да е много трудно да го откриете.

Не отричаме удобството на това просто да приближите колата и да я отключите автоматично или да стартирате двигателя с натискане на бутон. Но всички тези безконтактни операции изглежда, че решават проблем, който никога не е съществувал. Така или иначе трябва да го носите с вас – защо просто да не го пъхнете в ключалката.

7. Ниски покриви и високо поставени колани

Тези дизайни изглеждат добре, даже страхотно. Chevrolet Camaro е може би най-силно повлияната от това серийна кола в момента. Точно за това колата е известна с ужасната си видимост...

Освен свити прозорци водещи до лоша видимост, резултатът от тези дизайни е слепи петна около колоните. Шофьорите на супер-колите са наясно с това от години – те са свикнали с тези машини отдавна. Едва наскоро обаче започнахме да виждаме тези решения в обикновените коли. Последното нещо от което се нуждаем на пътя са невнимателни водачи в коли от които едва ли биха могли да видят нещо.

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.