Защо лагерите на колелата са важни и какво става когато се повредят

2016.12.29

 

Лагерите са проектирани така, че да осигуряват ефективното въртене на колелата. Те обаче могат да се превърнат и в нещо много дразнещо, особено ако тръгнете на дълъг път и се повредят докато карате. Ето какво може да се обърка и как може да спасите положението.

Лагерите на колелата играят важна роля за задвижване на превозното средство тъй като те осигуряват първата връзка между движещите се и статичните части на автомобила. Лагер – в неговата най-чиста форма – е устройство за намаляване на триенето поместено в нещо като колело с цел ефективно помагане на въртенето. Това се постига защото въртенето води до много по-малко триене отколкото плъзгането.

Лагерът на колелото при автомобила постига това чрез ползването на малки метални топчета, които се търкалят между два гладки пръстена от метал. С помощта на смазка / грес, лагерът се върти в тандем с въртенето на колелото, а топчетата позволяват главината на колелото да се върти възможно най-свободно.

Лагерът на колелото се намира в механизма на главината, осигурявайки статична връзка с носача чрез външен пръстен. Задвижващия вал преминава през центъра на лагера на колелото и вътрешния пръстен, създавайки ротационно взаимодействие. Ролковите лагери обикновено се ползват за водещите колела на превозното средство, докато заострените лагери са използват за второстепенните колела.

Формация на главина използваща конусовидни ролкови лагери. Ролките са странични и заострени като вретено, така че лагерът да осигурява ефективна ротация по един по-различен начин в сравнение със сачмените лагери.

 

Подобно на всички други механични части в колата, които се въртят и трият – и лагерите се износват. Издайническият знак за износване на лагера на колелата е постоянен шум / бучене при всякакви скорости. Има три основни причини за това:

• Неправилно поставяне или подреждане
• Повредено или пропукано уплътнение
• Деформация вследствие на страничен удар

Най-разпространената механична повреда се държи на теч от уплътнението, водещ до намаляване на смазката на лагера, и попадането на вода, мръсотия и пясък вътре. Това води до деградация на топчетата, вътрешната и външната обвивка на лагера, а много често и до неприятен и дразнещ звук при въртене на колелото.

Поглеждайки във вътрешността на износен лагер, там често може да видите малки частички метал, които причиняват големи щети в системата. Като се има предвид, че лагерите обикновено се правят от закалена стомана, то говорим аз сериозно ниво на щети. А ако добавим горещина (поради липса на добро смазване) и вода (нарушено уплътнение) нещата стават още по-лоши.

За замяна на лагер, той трябва да изкочи от механизма на главината, за предпочитане с помощта на хидравлична преса. Проблемите могат да възникнат при повторното му монтиране – той трябва да е правилно позициониран за избягване на бързото износване. Лагерите на колелата могат за изкарат десетки хиляди километри без никакви проблеми, но много майстори набързо вкарват лагера обратно в маханизма и не го подравняват прецизно. Това неизбежно води до недобро перпендикулярно въртене и ускорява износването на частите.

Повечето онлайн магазини продават целите главини заедно с лагера, което ви спестява неудобството и потенциалните грешки при монтирането.

Ако човек не реагира и остави лагера да се износи още, това може да доведе до блокиране и заключване на колелото. Въпреки че манипулацията за замяна е сравнително трудна, с подходящите инструменти и знания всеки може да фиксира лагерите у дома. А следващия път когато чуете ужасно стържене от колелата, вие ще знаете къде може би е проблема.

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.