6 от най-бързите луксозни седани в продажба в момента

2017.03.04

Със спирането на седмата генерация Rolls Royce Phantom, много луксозни марки ще искат да отнемат короната му.

Преди няколко седмици, Rolls Royce – кралската автомобилна марка – разкри, че производството на седмата генерация Phantom ще бъде прекратено.
Въпреки финансовите проблеми в края на 20 век, Rolls Royce успя напълно да се прероди под крилото на BMW. С невероятно шаси и плавен V12 двигател се ражда супер-луксозния седан Phantom. Колата е предназначена за най-богатите от обществото, тя е символ на успех и класа.

Phantom беше пуснат отново през 2003 година, а скоро след това се появи вариант купе. 6.75-литровия V12 двигател беше подобрен до 453 к.с, с който масивното 2485кг шаси успява да ускори до 100 км/ч за само 5.9 секунди. Максималната скорост тук е без значение, но все пак по книжка е ограничена до 240 км/ч. Заради ограничителя, колата има около 11% неизползвана мощност.

Като признание за комфорта, престижа и представянето на този модел, ние ви представяме списък с някои други бързи и луксозни коли, които може да се закупят в момента.

Mercedes-Benz S65 AMG

Mercedes S класа е черешката на тортата на пазара на луксозни седани от 1972 година с пускането на W116. Този модел е считан за пионер в сферата на забавленията и безопасността. След като AMG започнаха много по-активно участие в разработката на автомобилите, вниманието им се фокусира върху най-премиум модела и неговата четвърта генерация (1998-2006). Пуснати бяха S55 AMG и S63 AMG, като вторият има 6.3 литров V12.

Последният модел от AMG S-класа запази същия двигател като предшествениците си (S55), защото той е напълно предостатъчен. Има работен обем от 6 литра и мощност от 621 коня. Ускорението на колата от 0 до 100 км/ч е за само 4.1 секунди, а малко след това електронният ограничител спира ускорението на 250 км/ч. Ако нямаше ограничител, колата спокойно щеше да премине границата от 320 км/ч.

Audi S8 Plus

Не много серийни коли имат мощност над 600 коня. Това Audi съвсем за малко не успява да надскочи тази цифра и да влезе в престижния клуб. Разполага с 4-литров V8 двигател с двойно турбо, а конските сили са 597.

Цената е с 20,000 евро повече от стандартното S8 с мощност 513 коня, но сумата напълно си заслужава за всички търсещи максималното. За 113 хиляди евро, това е един супер-луксозен седан развиващ 306 км/ч. Ако ограничителят го няма за да спаси гумите, колата би достигнала и до 322 км/ч, според инженерите на Audi.

Maserati Quattroporte GTS

Maserati винаги са пускали приятни за окото, ексклузивни и скъпи седани – този не е изключение. GTS надгражда стандартното Quattroporte, ускорявайки до 100 на права отсечка за 4.2 секунди. Максималната скорост е 310 км/ч – благодарение на 3.8-литров V8 двигател с мощност 523 к.с.

Maserati са направили някои сериозни съкращения на разходите при производството, благодарение на общи инженерни решения с Levante SUV. Например, Maserati Quattroporte GTS ползва същия радиатор като цялата гама на Maserati.

Въпреки тези съкращения, четиривратия седан струва цели 133 хиляди евро. Това е сериозна сума, а всеки зад волана на този автомобил ще се чувства като наемен убиец от мафията.

Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid

Всяко Porsche с надпис ‘Turbo S’ отзад не трябва да се приема с лека ръка, дори ако е четириврат спортен седан от гамата. След като имаше крещяща нужда от ре-дизайн, логично се появи модела Turbo S E-Hybrid. Той предлага перфектна комбинация между лукс и представяне. Има просторно купе и много мощност - комбинираната е 671 коня – получена от 4-литровия V8 с две турбота (543к.с) и електрически мотор (134 к.с.)

Благодарение на това, колата ускорява до 100 км/ч за само 3.4 секунди. Това все още не се доближава до изцяло електрическата Tesla, но пък въртящия момент е впечатляващ – 846 Nm. Цената е 157 хил.евро, а моделът вероятно е най-добрия спортно-фокусиран седан в списъка.

Bentley Flying Spur (W12)

След като бяха обвързани с Rolls Roycе, Bentley се освободи от базираната във Великобритания компания след закупуването на двете от BMW и Volkswagen през 2003 година. Скоро след това Bentley получи сериозно подобрение на представянето с моделите Continental GT.

Преди това, огромните 6.75 литрови V8 двигатели бяха напълно пропилени като възможност за осигуряване на топ скорост. Нещата се промениха драстично с Azure and Turbo R.

Ползвайки шасито Volkswagen D1 (общо с Audi A8), Bentley пуснаха Flying Spur – четириврата алтернатива на Continental GT развиваща над 320 км/ч. Двигателят е 6-литров с двойно турбо, произвеждащ масивните 616 коня. За около 12 хиляди евро по-ниска цена се предлага и вариант с 4-литров V8 и мощност 500 к.с.

Flying Spur ползва осем-скоростна кутия ZF, с която 2.5-тонното чудовище за 200,000 евро хвърчи по пътищата с бесни скорости.

BMW Alpina B7 Biturbo

Alpina BMW е един типичен прикрит звяр. Версията 2017 B7 Biturbo достига до 330 км/ч, въпреки първоначалните прогнози за максимална скорост от 310 км/ч. Това се дължи на ползването на базата на BMW 7-ма серия, както и модифицирана версия на N63 – 90-градусов 4.4-литров V8.

С ъпдгрейд на двата турбокомпресора, интеркулера, буталата и изпускателната система, мощността застрашава McLaren – 599 к.с, канализирана чрез трансмисия ZF със седем скорости.

BMW M760li дойде и победи В7 по отношение на цилиндрите . Този модел има V12 и работен обем от 6.6 литра, но що се касае до представянето, независимата компания все още е лидер.

Въпреки, че е тъжно да видим седмата генерация на Phantom да си отива, вероятно няма да е далеч времето, когато ще се появи неин наследник. BMW продължава с производството на V12 и изглежда, че новата кола ще има наистина впечатляващ двигател и технологии.

 

Кой от тези супер луксозни седани е ваш фаворит и защо? Пропуснахме ли нещо? Давайте предложения на страницата ни във Фейсбук!

 

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.