8 красиви коли, които никога не бива да карате

2016.09.22

 

Тези автомобили изглеждат брилянтно, но се провалят сериозно в други области. Въпреки това, ние ги желаем много силно!

Понякога хората се влюбват в автомобили, които изглеждат недодялани , но пък се представят изключително на пътя. Сега обаче ще завъртим нещата и ще ви разкажем за няколко страхотно изглеждащи предложения, които обаче имат много недостатъци в области различни от визията. Ето 8-те машини:

Alfa Romeo Brera

Спокойно можем да напълним този списък единствено с модели на Alfa, защото италианският производител е познат със своите добре изглеждащи „боклучави“ автомобили. Един от най-пресните примери е Brera. Невероятна визия, но разочароваща динамика и скорост. А след погребването на прекрасния двигател V6 Busso на Alfa, най-напомпания и модел е оборудван с безхарактерния 6-цилиндров двигател на GM. Заговори се и за GTA версия задвижена от Maserati V8, но тя все още не се е материализирала.

DeLorean DMC-12

Срамота е че производството на DMC-12 беше лошо изпълнено, тъй като стоманеното шаси и отварящите се нагоре врати – както и връзката със „Завръщане в бъдещето“ - направиха автомобила сериозно готин. Качеството на изработка и надеждността на ранните модели бяха невероятни лоши, а колата със задно разположен двигател /150 коня V6, 2.85-литра/ - доста бавна. Нещата бяха още по-лоши при моделите за САЩ, които бяха с 20 к.с по-немощни заради поставения катализатор, като ускорението им до 100 км/ч бе за цели 10 секунди. Компанията постепенно западна и в последствие фалира, а нейният създател Джон Делореан арестуван заради трафик на наркотици – обвинения паднали по-късно.

BMW Z8

Със своята ретро визия подобна на 507, Z8 е красавец, който обаче не се представя добре на пътя. Лоша кормилна уредба и доста недозавиване са запазена марка на този модел. Той страда и от криза на идентичността, защото не е нито круизър, нито спортна кола. Освен това е доста скъп при пускането си на пазара. Резултатът е, че са продадени много малко бройки, а като цяло колата е доста рядка. Тя остава като един от неуспешните модели в историята на BMW.

Aston Martin DB7

DB7 без съмнение изглежда невероятно, но за съжаление нещата отвътре не стоят така. Aston по това време страда от недостиг на парични средства, затова DB7 е еволюция на древната платформа Jaguar XJS. По това време собственик на британците е Ford, затова много компоненти срещани в тези автомобили се използват и за Aston. По тези причини, DB7 не е толкова добър, колкото DB9 или V8 Vantage.

 

Jaguar XJS

Говорейки за XJS, това е автомобил попадащ лесно в категорията „боклук“. Той успява да шокира свикналите със заобления E-TYPE. Отличава се със ъгловат профил и голяма задна част. Според много хора XJS е един от най-красивите Jaguar-и до момента. Тъжно обаче е, че той не се отличава с висока надеждност, особено при ранните екземпляри. Можем да простим на компанията това, защото тя оправя много от проблемите по-късно, а фирми като Willkins Engineering модернизират XJS и поправят проблемите в електрическата система.

Lancia Beta Montecarlo

70-тарската визия на Beta Montecarlo обещаваше много, но колата със средно разположен двигател страдаше от множество проблеми. Главният е свързан с предните спирачки, които бяха доста склонни към блокиране. Карането на предела също се оказва проблемно. Lancia спря производството за няколко години с цел да разреши проблемите, а резултатът от това е по-добрата версия наречена S2.

Alfa Romeo 8C

Втората Alfa в списъка също обещаваше много – секси шаси, много компоненти от Мазерати вътре, и други интересни неща. За жалост колата никога не успя да оправдае очакванията. Според много специалисти тя има склонност към усукване и се държи непредвидимо в завоите. Това възпря плановите за производство – произведени са около 500 варианта купе и 500 Spider. Всички те бяха продадени сравнително бързо и затова колата е доста рядка и скъпа.

Ferrari 208

308 е едно от най-красивите Ferrari-та изобщо. То остава в историята със своята култова форма. Има 2.9 литров V8 двигател, който е достатъчно мощен за времето си, но същото не може да се каже за Ferrari 208.

То е подобно по визия, но има една малка разлика.- двигателят е едва 2-литров с мощност от само 155 коня. Това е доста странно решение за Ferrari, защото всички сме свикнали тези коли да са доста бързи и мощни. По-късно грешката е поправена с пускането на турбо версия

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.