За връзка с нас: 02 437 32 48
Нямате регистрация?
Регистрация
0.00 лв.
Нямате продукти в количката.

Какво означават предупредителните светлини на таблото

2018.11.23

От общи индикации за необходимо посещение на сервиз, до катастрофална повреда в двигателя, ето един бърз поглед към най-важните предупредителни светлини, за които трябва да сте наясно.

Всички сме го изпитвали – пъхаме ключа, завъртаме и изведнъж виждаме странни светлинни индикатори, които обикновено не светят. Нежеланите светлини на таблото могат да показват простата нужда от доливане на течност, или пък да се дължат на дефектен сензор. В същото време, съществува вероятност те да показват и наличието на по-сериозна повреда в автомобила. Преди да се паникьосате, запознайте се с най-често срещаните нарушители и това, което те биха могли да означават.

Предупреждение за акумулатор

В повечето автомобили, светлинният индикатор за батерията ще пресветне при запалване. Проблем е единствено ако индикаторът светне внезапно по време на шофирането. В този случай, би могло да има проблем в електрическата система на колата. Връзката може би се е разхлабила, батерията може би е заминала и не може да държи заряд, или пък проблемът е в алтернатора.

Алтернаторът поддържа батерията заредена когато колата се движи. Ако той дефектира, електрическата система може да остане без заряд и колата да спре да се движи. Още един проблем би могъл да бъде и връзката с алтернатора. Или пък свръзката с водната помпа и сервото. Ако тя се прекъсне, на таблото може да се появят и други светлини съвсем скоро.

Спирачна система и ABS

Вероятно най-стряскащите светлинни индикатори за повреда. Всичко под шапката на спирачната система трябва да е в перфектна кондиция преди да потегляте с автомобила. Спирачните течности може би са недостатъчни и просто трябва да дозаредите. Или пък има повреда в главния спирачен цилиндър, което води до смущения в спирането. А може би просто леко сте дръпнали ръчната спирачка...

Що се отнася до ABS, светването на лампата може да е просто заради грешка в компютъра и нужда от рестарт на системата за диагностика в сервиз. Ако ABS лампата свети, спирачната система може да продължи да работи нормално, но без антиблокиращите способности. Препоръчва се посещение в сервиз максимално бързо. Тази лампа също ще светне за кратко при запалване, просто за напомняне, че системата е там и функционира.

Предупреждение за неизправност на двигателя

Може да светне заради дефектен сензор или механична повреда. Предупреждението за двигателя често се появява в автомобили, които не са били обслужвани много дълго време. Възможната причина може да е грешка в сензора в двигателя, неправилна работа на запалителните свещи, или друга грешка прочетена от ECU-то и пусната като сигнал за водача.

Индикаторът може да означава, че просто двигателят няма нужното количество смазочно масло. Ако светлината мига, водачът трябва незабавно да отбие и да потърси помощ. Мигащите светлини означават по-сериозен проблем под капака, а много коли са програмирани да намалят мощността на двигателя за да го спасят.

Предупреждение за налягане на маслото

Светва предимно ако налягането на маслото е прекалено високо или ниско. Може да светне и при висока температура на маслото. Високото му налягане не е толкова голям проблем, колкото ниското. Липсата на налягане води до неоптимален поток от масло към смазваните части на двигателя и може да доведе до сериозното прегряване и повреждане. При намаленото подаване на масло се увеличава триенето в двигателния блок и оттам бързото износване на уплътнения, бутала и цилиндри.

Ако светлината се появи на таблото, човек трябва да провери нивото на маслото и да долее при нужда. Ако индикаторът продължи да свети може би проблемът е в маслената помпа.

Температура и охлаждане

Светването може да означава две неща – температура на водата и нивото и. Имайки в предвид циклите през които преминава охладителя, през всички тези тръби и радиатори, логично е да се приеме, че част от него ще се изпари и количеството му с времето ще намалява. Светлината ви показва, че нивото на охладителя е под минимума и скоро трябва да напълните резервоара.

По-сериозен проблем може да е температурата на водата. Той също може да се дължи на липса на охладител или пък на нарушено уплътнение. Радиаторът може да е блокиран от парченце камък влязъл докато карате. В този случай, температурата скача до червено, а вие трябва да спрете и да проверите колата и двигателя. Може би просто трябва да долеете вода за да се приберете в къщи, или пък двигателят е прегрял по-сериозно.

Кои от тези индикатори виждате най-често? Споделете опита си. Той може да се окаже ценен за много от нас.

Източник: Car Throttle


 

Последни новини
Категории

Последно добавени