5-те най-готини едноместни автомобили, които някога сте виждали

2017.05.26

Dodge Challenger SRT Demon предизвика вълна от емоции, но не само той е без пасажерска седалка...

Dodge Challenger SRT Demon не е колата, която ви е нужна ако искате да настаните пътници вътре. В стандартната си версия, Demon включва само една седалка за шофьора, а пасажерската и задните са премахнати с цел по-ниско тегло.

Този модел ни кара да се запитаме: има ли други готини едноместни автомобили? Ето някои от нашите фаворити:

BAC Mono

Започваме с най-очевидния избор – BAC Mono. Харесва ни защото е изключително бърз. Благодарение на своя 2.5-литров двигател от Ford, той разполага с 305 коня и много ниско тегло, което прави от автомобила един изтребител. Ускорението му от 0 до 100 км/ч е за 2.7 секунди.

Още по-забележителното от ускорението на права отсечка е начинът по който Mono преминава по пистата. Тъй като тежи само 580кг, има много добър баланс и идва със специално регулируемо очакване, той успя да завърти обиколка на пистата Anglesey по-бързо отколкото McLaren P1 GTR в тест за списание Evo.

Все пак трябва да отбележим, че пистата е доста къса и страда от липса на дълги прави – тя не е подходяща толкова за скорост, колкото за тестване на аеропакети. Именно на дълга и бърза писта P1 несъмнено ще победи BAC Mono, но въпреки това автомобилът показва впечатляващо представяне. Привилегията да подкарате това нещо по пистата струва 147 хил.евро...

Peel P50

От възвишения BAC Mono до абсурдно смешния Peel P50. Това малко и любопитно возило конструирано от човек на име Джереми няма как да е по-различно от BAC.

Може да тежи едва 56 кг, но оригиналната кола на тази неизвестна компания от остров Ман успява да върви с микроскопичен 49 кубиков двигател с мощност от 4 конски сили.

Произведени са само 47 подобни коли, от които в продажба са останали половината. Въпреки скромните им възможности, те струват космическа сума от порядъка на 100 хиляди евро...

Formula Ford Ecoboost

Не успяхме да се отървем от света на моторния спорт, затова включихме и този ненормален Ford. Всъщност, той е напълно легален автомобил за нормални пътища – регистрационният номер отпред го доказва.

Конструиран е като маркетингово-технологично упражнение преди няколко години. Ползва шаси от Formula Ford и е задвижен от тунингована версия на двигателя Ecoboost – 1.0 с мощност от 200 к.с.

Постиженията му не са толкова впечатляващи, но с тегло от само 495 кг той е доста бърз. Резултатът от 7 минути и 22 секунди на пистата Нордшлейфе го доказва.

Honda Project 2&4

Имайки в предвид колко редки са едноместните автомобили извън спорта, нямаше как да не включим този концепуален модел на Honda. Разкрит на изложението във Франкфурт през 2015 година, Honda Project 2&4 се отличава с двигател от MotoGP с мощност 212 к.с.достигащ до 14,000 оборота в минута. А теглото на возилото е едва 405 кг.

Въпреки, че по-късно беше показан и вариант с две седалки, стандартната опция е с една. Няма никакъв шанс този проект на Хонда да види бял свят. За жалост, това не е изненадващо.

Lamborghini Egoista

Последната кола за днес също е концепт, и то много щур дори и за Lamborghini. Създаден за 50-тата годишнина на компанията през 2013 година, Egoista е едноместен автомобил наподобяващ боен самолет.

Задвижен е от модифицирана версия на двигателя на Gallardo – 5.2 литров V10 с мощност около 600 к.с. Цялото шаси е направено от смес от въглеродни влакна и анти-радарни материали – само в случай, че някой реши да избяга от полицаите.

За какви други едноместни автомобили може да се сетите?

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.