Elemental Rp1 влиза в производство и е без врати

2017.04.18

Напълно легалната за движение по пътищата кола на Elemental имаше доста труден пред-производствен период, но вече изглежда, че компанията е близо да достави първите бройки на клиентите си.

След забавяне от две години, смяна на плановете за производство и повишаване на цената почти двойно, Elemental Rp1 най-накрая влезе в производство.

Това е специална кола с високо притискане, но тя е напълно легална за движение по пътищата. Въпреки, че оригинално е трябвало да се сглобява във фабрика в Уелс, тя ще се прави от бивши инженери на McLaren в Хемпшир, а 75% от частите ще са местно производство. Този "картинг“ ще е наистина скъп, с цена от около 100,000 паунда.

Очаква се относителна мощност от 550 коня за тон, благодарение на двигател Ford EcoBoost разполагащ с над 280 к.с. Готова за път, тази кола тежаща 620 кг ускорява до 100км/ч за 3.1 секунди, а от 100 до 160 за 4.4 секунди. Спира от 160 до 0 км/ч за забележителните 4.5 секунди.

Според производителя, колата разполага с притискане от един метричен тон при 240 км/ч, което е доста. А ако човек не иска задно крило, 400 кг от този тон се генерират благодарение на пода на колата включващ аероелементи за по-голямо притискане. Всичко това прави колата епичен съперник на MP4-12C и P1.

Построена около поръчкова въглеродна база тежаща едва 68 кг, колата е достатъчно здрава за да покрие стандартите на FIA. Предните и задни подрамки са прикрепени по начин гарантиращ лесното им заменяне и махане ако колата се кара извън писта.

Позицията на шофьора е с краката напред, като в едноместен състезателен болид. Това позволява на Еlemental да подвигнат пода и да постигнат по-чист въздушен поток под шасито, подсилвайки работата на аеропакета с помощта на предните и задни дифузьори. Компанията твърди, че RP1 минава през завоите като „никоя друга кола“.

До момента са направени само три автомобила, а първият достигна собственика си през Януари. Прогнозите са за още 12 бройки за тази година. Когато Rp1 беше разкрит още през Август 2014, компанията се надяваше да произвежда поне по 40 коли на година, но тогава цената беше двойно по-ниска.

Дали този автомобил ще последва някои предишни провалени авантюри на други компании предстои да разберем. А дали няма точно тази модел да е преродения Caterham на 21 век?

 

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.