6 елементарни грешки при шофиране

2016.05.13

Много хора искат да карат бързо, но някои от тях се затрудняват дори с базовите неща... Ето няколко съвета за правилно шофиране...

1. Позицията на ръцете

Шокиращото е, че дори уж опитни шофьори поставят ръцете си в грешната позиция върху волана. Местенето на ръцете една след друга и оставянето на волана без надзор са навик, който хората придобиват при ежедневното каране.

Някои от вас могат да се зачудят защо позицията на ръцете е толкова важна. Махането само дори на едната ръка от волана намалява връзката между водача и предните колела. Правилната техника е ръцете да се държат в позиция на часовника 9 и 3. По този начин шофьорът може да завива плавно и прогресивно, а чувството какво става отпред е по-силно.

Ако се налага моментно пускане на волана ръцете следва да се поставят отново в същата позиция 9 - 3. Техниката се прилага инстинктивно след няколко урока на писта.

2. Слушане на силна музика

Пускане силно на любимата песен докато карате може да е доста забавно, но това отнема нещо много важно – способността за фокусиране. Това е доказано в редица проучвания – последното от които е извършено в Канада и показва директната връзка между силата на музиката и времето за реакция.

Невероятно е, че когато музиката е със сила 95 децибела времето за реакция се намалява с 20% при всички анализирани шофьори. В допълнение – силната музика може да маскира звука от двигателя, така че човек да загуби представа за скорост и момента за смяна на предавките. Точно за това, ако решите да атакувате пътя с висока скорост спрете напълно всякаква музика в купето.

3. Неправилно сядане

Изглежда очевидно, но намирането на оптималната позиция на тялото е едно от първите неща, които човек трябва да направи в автомобила. За щастие, коректната позиция е напълно ясна.

Започнете с натискане на съединителя до долу. Кракът трябва да е леко извит – ако е изпънат трябва да преместите седалката по-напред. След като настроите седалката се фокусирайте върху ръцете. Трябва да сте в състояние да поставите китките върху волана, а ръцете да се съвсем леко извити. След като намерите правилната позиция ще може да боравите с волана, педалите и скоростите много по-комфортно от преди.

4. Лоша видимост

Голяма част от инцидентите на пътя се случват заради не добра видимост. Ако човек реагира след като белята е станала, то нещата са непоправими и е твърде късно.

Най-важното нещо е видимостта – човек трябва да вижда максимално надалеч. Това не само ще повиши времето за реакция, но и ще осигури повече време за приготвяне за предстоящия завой. Когато захождате към завоя трябва да визуализирате идеалната линия и да държите колата максимално балансирана при преминаването през шикана.

5. Не оставяйте колата по инерция

Когато карате перформанс автомобил /или байк/ бързо, возилото винаги трябва да ускорява или да спира. Ако сте в средата на завоя и не ползвате спирачка или газ, колата ще излезе от баланс и теглото и ще се измести към едната или другата страна. Голяма част от завъртанията са причинени именно от това. Затова се старайте да държите колата под натоварване по всяко време с цел тя да остане балансирана. Усвояването на техники като спиране с ляв крак и проследяващо спиране ще направят нещата още по-лесни.

6. Избиране на грешното време и място

Ако възнамерявате да карате бързо по пътищата, то много важни неща са времето и мястото. Това се пренебрегва от много шофьори. Например, моторджиите често избягват натоварените пътища и пиковите часове. Точно това трябва да правят и собствениците на бързи автомобили.

 

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.