Крадци използват усилвател за $17 за да хакнат системите за отключване

2015.08.08

Ако притежавате съвременна кола с безконтактно отключване, то може да помислите сериозно върху съхранението на ключа във фризер или клетка на Фарадей с цел защита от крадци. Оказва се, че подобни системи могат лесно да бъдат разбити с джаджа струваща едва $17.

Автомобили оборудвани със „безключови„ системи сканират за наличие на безжично устройство в рамките на няколко метра около себе си, но се оказва, че крадци могат да използват усилвател струващ $17 за да повишат периметъра на търсене до 100 метра и да отключат колата.

След като става жертва на посегателство за пореден път, Ник Билтън коментира пред Ню Йорк Таймс, че в момента си държи ключовете за своя Prius 2013 във фризера. В последно време се наблюдава мистериозно увеличение на посегателствата върху високотехнологични автомобили в района на Лос Анджелис, като самият Билтън е пострадвал цели три пъти. Всички коли със системи за дистанционно отключване идват с безжичен ключодържател, който се ползва за отключване на вратите и стартиране на двигателя вместо традиционен физически ключ.

Наскоро той става свидетел как момиче с велосипед се приближава до колата му, изважда малко черно устройство от раницата си, отваря вратата и се шмугва в колата. Билтън се втурва навън, а момичето успява да избяга, но той е силно заинтригуван какво е било малкото черно устройство.

Той се свързва с Тойота, но те не предоставят никаква полезна информация. Полицията в Ел Ей също не предприема нищо, намеквайки че собственикът може би е оставил случайно колата си отключена. Нещата започват да се изясняват след поредица от подобни странни влизания, като властите в Торонто, Канада издават публично предупреждение за „повишено ниво на посегателства върху Toyota и Lexus модели“, без никакви видими следи от влизане с взлом.

Полицията в Канада казва следното: „Следователите смятат, че заподозрените може би притежават електронни устройства, които могат да компрометират системата за сигурност на някои SUV модели“. Те призовават собствениците да бъдат бдителни към своите автомобили и да държат всички резервни ключове на сигурно, а гаражите в които са колите винаги заключени.

Билтън се свързва със специалисти от Института по Електронен инженеринг, които коментират: „Някои доста запознати крадци използват лаптопи оборудвани с радио трансмитери и прилагат масирана Brute force атака към системата на колата за да намерят и разбият уникалния код за сигурност на дистанционното“.

Изследвания от 2012 година доказват, че на крадец може да са нужни едва около 3 минути за да разбие системата за сигурност на BMW.

Борис Данев от базираната в Швейцария компания 3DB Technologies твърди, че най-вероятно се използват евтини устройства – усилватели.

Данев смята, че при пускането на тези устройства те увеличат периметъра на сканиране на автомобила, което позволява на крадците да работят незабелязани и от по-далечно разстояние.

„Това действа като високоговорител – когато кажете нещо, хората стоящи на 100 метра също ще ви чуят“. Подобни джаджи се намират навсякъде за цени под $100. Съществуват и доста по-евтини устройства, които може да се намерят дори и за $17 в сайтове като еBay, Amazon, Craigslist и други.

Какъв е начина за най-добра защита на колата ви с подобна дистанционна система? Според Данев това е поставянето на ключа във фризера, който ще играе ролята на клетка на Фарадей и ще блокира всякакъв сигнал към и от него.  

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.