Aston Martin

Aston Martin DBR1 #1 счупи рекорда на търг

2017.08.29

С невероятна състезателна история и родословие в свой плюс, първият екземпляр Aston Martin DBR1 се продаде за впечатляващата сума от 22.5 милиона долара.

Когато говорим за състезателни коли, особено за такива със сериен номер 1 от общо пет произведени, те стават нещо като Светия Граал за колекционерите. А този Aston Martin има богата и много специална история, каран от Стърлинг Мос, Рой Салвадори, Джак Брабам и Каръл Шелби.

Аston Martin DBR1, първият от едва пет произведени от фабриката, се продаде за $22.5 милиона на търг организиран от Сотбис в Монтерей. На същия търг бяха пуснати още доста редки и ексклузивни коли, но този малък красавец събра над 1/3 от общите приходи от 60 милиона.

Рекордната по големина сума направи DBR1 Шаси 1 най-скъпата британска кола в историята. И затова има основателна причина: същото возило печели култовото състезание на Нюрбургринг през 1959 година карано от Стърлинг Мос и Джак Фермън.

Печели и второ място в сериозни надпревари като Гудууд, Спа и Олтън парк. Между 1956 и 1959, DBR #1 не се отличава с издръжливост, нито пък с толкова мощ, колкото конкурентни марки като Ferrari, Jaguar и Maserati.

След неколкократна смяна на собствеността, и периодични участия на състезания, през 1962 година това шаси е преработено до напълно легална за шофиране по улиците кола.

Тогава и двигателят с шест цилиндъра е разширен до 3 литра, а мощността повишена до 268 конски сили. Оригиналният двигател върви комплект с колата, но новият купувач получава монтиран чисто нов двигател (301 к.с ) без никакви историческа стойност. Това означава, че той може спокойно да тормози колата, без да се притеснява, че ще повреди сърцето на това бижу.

Това не е DBR1 печелил 24-те часа на Льо Ман през 1959, но е свързан много силно с него. След като е в движение и до момента, нямаме търпение да го видим на някое класическо изложение от типа на Фестивала в Гудууд.

 

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.