Каква е разликата между BHP, HP, kW и PS?

2017.04.01

Производителите често ползват различни мерни единици за мощността. Нека да разгледаме какво означават всички те и каква е връзката между тях.

Мощността е главният показател за способностите на всеки автомобил, особено за перформанс-ориентираните модели. Числата дават възможност за директно и бързо сравнение на различните производители и техните предложения на пазара.

Мощността измерва колко бързо и колко далеч даден двигател може да задвижва колата напред, а тази сила е въртящия момент произвеждан от двигателя с вътрешно горене. Това се обобщава от инженерството като количеството работа, която трябва да извърши колата за да задвижи себе си, а измерването е приело различни форми с годините. Като цяло се използват три главни мерни единици. Нека да разгледаме всяка една от тях.

Киловати ( kW)

1kW = 1.341 hp (к.с.)

Технически, тази форма на измерване е най-унифицираната и се ползва от всеки инженер в света. Ватовете са единица от SI /международната система за измервания/, което означава, че са базирани на метър, килограм, джаул и секунда – показателите съставни части на метричната система. Ватовете измерват преноса на енергия с течение на времето, която е пряко следствие от работата на двигателя с вътрешно горене.

Киловатите могат да се измерят чрез стойността на въртящия момент при колелата на стенд и след вкарването на следното уравнение:

Киловатите са модерен поглед върху мощността на колата и не бихме се учудили ако тази мерна единица стане преобладаваща в Европа, въпреки че в Щатите ще и е по-трудно да навлезе.

С възхода на електрическите коли, използването на kWh (киловатчас) има още по-голям смисъл, защото електромоторите се измерват именно с тази мерна единица. Тя показва колко дълго електромотора може да произвежда определена мощност.

HP - Конски сили

Измислена от пионера на парните двигатели – м-р Джеймс Уат, тази единица за мощност успява да оцелее и до наши дни и дори да се наложи като основна в измерването на мощността на новите автомобили. Конската сила се счита за равностойна на теглителната сила на един кон на 150кг със скорост 30 метра за една минута. В момента никой няма представа колко голям е бил този кон, дали е бил здрав или не... но нека да приемам това измерване за правилно. Новосъздадената единица позволява на м-р Уат директно да сравни различните парни двигатели.

Конските лиси оцеляват в наши дни и се ползват навсякъде – Европа, САЩ, Австралия ... И тук мощността може да се изчисли чрез въртящия момент с помощта на подобно уравнение ползвано от Уат:

Конските сили обаче могат да бъдат измерени по различни начини. BHP (спирачни конски сили) изискват оборудване нужно за тестване на двигателите и тяхната мощност – голям барабан с водна спирачка измерва спирачната сила нужна за спиране на двигател при определена скорост. В САЩ, с BHP се измерват с отделни елементи прикрепени към двигателя, елиминирайки влиянието на неща като сервоусилвател, които водят до загуби. Следователно, по-високите числа в САЩ са при HP, докато в Европа се отчита влиянието на всеки компонент и мощността се показва в BHP.

Още по-точен показател е WHP или конски сили при колелата – това е полезната мощност произведена от двигателя, изчислена с помощта на въртящия момент достигнал през задвижващата система до колелата.

PS

1PS = 0.986hp

PS на немски означава pferdestärke, което се превежда като конски сили, но показателят е коригиран с цел да осъвремени остарелият HP за 21 век. Тази мерна единица е приета в Европа като нов стандарт за мощност и вероятно ще навлезе и в други части на света в бъдеще.

Официалният стандарт за метрични конски сили е количеството енергия необходима за вдигането на 75 кг тежест вертикално на височина 1 метър за 1 секунда. След преизчисляванията, PS е с 1.4% по-висока стойност от старата мерна единица HP. Производителите често избират стойност измежду PS и HP в зависимост от това коя изглежда по-закръглена и представителна. Въпреки, че често PS се счита за „конски сили плюс още малко“.

За илюстриране на връзката между единиците нека да разгледаме параметрите на някои популярни автомобили:
 

Nissan Skyline GTR R34: 206kW = 276hp = 280PS

McLaren 570S: 419kW = 562hp = 570PS

Honda Civic Type-R FK2: 228kW = 306hp = 310PS

Bugatti Chiron: 1,103kW = 1,479hp = 1500PS

А коя мерна единица ползвате вие? Добрите стари конски сили или нещо по-съвременно?

 

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.