Бъдещите електрически коли могат да имат само по един педал

2017.07.28

С напредването на технологиите в електромобилите се увеличава и количеството на регенерирана енергия при спиране. Съвсем скоро, педалът на спирачката може да се ползва само при извънредни ситуации.

Докато много от нас все още спорят за предимствата на три педала над два, производителите вече ни подготвят за едно бъдеще, в което през 99% от времето ще натискаме само един педал.

Следващият Nissan Leaf ще има толкова силна система за регенериране на енергията при спиране, че през повечето от времето шофьорът изобщо няма да използва педала на спирачката. Количеството на уловената енергия нараства, а моторната спирачка ще върши прекрасна работа през голяма част от времето. Колите все още ще имат педал на спирачката, но той ще се ползва само при извънредни или аварийни ситуации. Ускорението и намалението на скоростта при нормално шофиране ще зависят изцяло от това как натискате педала на газта.

Като изключим факта, че ползването на един педал звучи ужасно, идеята има и редица предимства що се отнася до околната среда – като например намаление на отделяния спирачен прах, което е доста вреден за здравето на човек. Системата ще кара колата да спира самостоятелно, което ще е доста полезно при шофиране в трафик.

Би било нужно време хората да свикнат с тази идея, защото за средностатистическият шофьор ще е странно когато махне крака си от педала на газта, колата веднага да започне да спира.

А не е ли по-добре да имаме една нормална хибридна кола с три педала? Може би сме прекалено консервативни...

 

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.