5 причини защо двигателите губят мощност през годините

2015.09.15

Открили сте, че с времето колата ви започва да губи мощност и шофирането не е същото… къде се дянаха всички тези коне?

Има пет неща от които бензиновия двигател се нуждае за да генерира мощност и всеки проблем в двигателя е свързан с някои от тези фактори. Нека да се фокусираме върху всеки един поотделно:

  1. Въздух
  2. Гориво
  3. Компресия
  4. Горене
  5. Триене

1. Въздух

Мръсен въздушен филтър

За щастие този проблем се оправя лесно. Въздушните филтри се замърсяват доста бързо, благодарение на фини замърсители попадащи при шофиране. Важно е да заменяте филтъра веднага щом това се случи. При повечето модели манипулацията е лесна и не изиска никакви специални инструменти. Запушен въздушен филтър прави работата на двигателя по-тромава и води до намаляване на максималния обем въздух , който може да попадне вътре. По-малко въздух води до по-малка мощност.

Запушена изпускателна система

Това което влиза трябва и да излезе. Нарушения и блокирания по пътя на въздуха ще намалят представянето на автомобила. Двигателят трябва да работи повече за да изтласка изгорелите газове, което ще намали мощността му. Катализаторите могат да се запушат при двигатели с нарушен баланс въздух/гориво или при ползване на некачествени добавки. Ауспусите могат да се повредят и в резултат на други фактори като например ръжда. Промени по външния тръбопровод също могат да нарушат работата на цялата система.

Клапани

Особено важи при саморегулиращи се двигатели. С времето клапановите компоненти се износват /процесът може да се забави при ползването на подходящо масло и неговата периодична смяна, но въпреки това не може да се спре/. След като компонентите отговарящи за отварянето и затварянето на клапаните се износят се получава по-малко движение на въздуха. Затова е много важно те да са оптимално настроени, така че да компенсират негативите от износването.

2. Гориво

Всичко което блокира притока на гориво в цилиндъра ще причини загуба на мощност.

Горивни инжектори

Запушени горивни инжектори създават каскада от проблеми. Отлаганията могат да се натрупват в инжекторите с времето, благоприятствани от топлината и лошото гориво. Малките отклонение се отчитат от сензорите за въздушната смес и те се стремят да компенсират системата с приток на повече гориво. Това може да промени сместа от нормална към по-богата на гориво, даже и при двигатели без проблеми с инжекторите. В крайна сметка, трябва да регулирате до съвършенство впръскването на гориво с цел максимална производителност.

Горивна помпа

С времето горивната помпа също се износва, но това не води задължително до катастрофа. Помпата успява да достави гориво и при по-ниско налягане, но започва да се мъчи при високи налягания и по-интензивни натоварвания. Ако превозното средство губи мощност при силно ускорение, движение по нагорнище или при много висока скорост, това може да е в резултат от износената горивна помпа.

3. Компресия

За старите двигатели поддържането на нужната компресия може да е предизвикателство. Има няколко различни причини защо един двигател губи компресия:

Износени бутални пръстени

Един от най-честите проблеми е свързан с износване на пръстените в течение на времето. Част от горивната смес под налягане ще премине през тях и ще се отведе през буталата, стените на цилиндъра и коляновия вал. Това налягане се губи и води до намалена мощност. Освен това води до по-малка компресия и попадане на странични продукти в кутията на коляновия вал.

Карбонови отлагания върху клапаните

Те водят до неоптимално затваряне на клапаните и загуба на компресия.

4. Горене

Карбонови отлагания по буталото

Ако тези отлагания се появят по буталото или стените на цилиндъра, те могат да доведат до получаване на т.н. горещи точки. Тези точки водят до специфичното почукване на двигателя при определени условия. Ако двигателя е добър, той ще забави времето на възпламеняване, за да намали вероятността от почукване. Чрез забавяне на времето се губи мощност.

Замърсени свещи

Свещите също натрупват отлагания с времето. Свещи в недобро състояние водят до редица проблеми. Поддържането на свещите в добре състояние осигурява гаранции, че частта от уравнението свързана с запалването няма да доведе до загуба на мощност.

5. Триене.

Сменяйте маслото

С добра профилактична поддръжка, триенето не би трябвало да е голям проблем. Ако ползвате масло прекалено дълго, то променя своите свойства и вискозитет и двигателя става по-податлив на повреди. Без оптимално смазване, компонентите се износват много по-бързо и са много по-натоварени от триенето. По-голямо износване означава по-голямо триене и оттам по-ниска мощност.

Най-доброто нещо което може да предприемете е профилактично да преглеждате автомобилът си. Въпреки това, загубата на мощност е неизбежна. Нищо не е вечно, а още повече един автомобил.

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.