Polestar

Eлектрическият Polestar може да е най-голямата изненада в света на автомобилите след Tesla

2017.06.28

Ако трябваше да заложим коя европейска компания ще пусне първия изцяло електрически супер-бърз хечбек или седан, то ние сигурно щяхме да изберем Audi или Renault. Изненадата обаче може да дойде от Polestar и Volvo...

Polestar досега беше само симпатичен малък бранд тясно свързан с Volvo и базиран в Швеция, със скромни постижения що се касае до перформанс-ориентираните модели в сравнение с големите европейски производители. Разбира се, те имат състезателен опит от пистата, подобрявайки модели на Volvo като S60 и V60. Ние определено харесваме работата им до момента, въпреки сравнително ниската им популярност спрямо гиганти като BMW M и Mercedes AMG.

Но Polestar изглежда превключват на по-висока предавка. Бъдещето им явно няма да е като отроче на Volvo, а ще е свързано със собствена линия автомобили с лого Polestar вместо Volvo.

Голямата новина излезе миналата седмица: от самото начало перформанс моделите на Polestar ще разчитат на електрически задвижващи системи – както хибридни така и напълно електрически. Със сигурност, никой освен Tesla досега не е представял единствено бързи електрически автомобили. Изключвайки Мъск и неговия екип, никоя компания досега не е правила достатъчно добра бърза кола задвижвана от електричество... все още! Очевидно тук не говорим за модели като Nio EP9 и Rimac Concept One, защото те никога няма да се произвеждат масово.

На практика, съвсем скоро Volvo и Polestar ще може да се считат за сестрински компании, което само по себе си ще е значима новина. Само погледнете към съвременния EV пазар. В момента моделите, които може да си купите се изчерпват до Tesla Model S, Model X и електрическото BMW i3. Това е всичко.

Polestar няма опит с изцяло електрическите модели, и утъпкан път който да следва, но пък компанията може да се опита да си проправи собствен път към успеха. Предизвикателството е огромно. Нещо като опитите на Хенри Форд за материализиране на Model T. По това време, двигателите бяха измислени, шаситата бяха много, гумите бяха черни, но опитите за събиране на всичко това в един масово-произвеждан и достъпен модел се проваляха.

Гиганти като VW, Renault и Nissan вече работят усилено по електрически автомобили достъпни за широката аудитория, но продажбите им са слаби, с изключение на страните в които данъците за традиционните автомобили са много високи.

Не трябва да си капацитет като Стивън Хокинг за да разбереш причината за непопулярността на електрическите коли – хората просто не ги харесват достатъчно. Електрическият Golf е добър модел, Nissan Leaf е технически перфектна кола, но те имат някои недостатъци, които ги правят нежелани за покупка. Или представянето им не е достатъчно добро, или просто изглеждат странно... Да, те вършат работата за която са предназначени, но не са достатъчно атрактивни за хората.

От друга страна, Tesla прави нещата по-различно. Компанията се впусна смело в борбата с лидерите използвайки нетрадиционни методи. И въпреки че нямат най-добрата спортна кола в света, Tesla продава милиони бройки в Северна Америка. Всичко това се дължи на факта, че Tesla прави вълнуващи автомобили, а другите не.... поне до появата на Polestar.

Може ли малката компания подчинена на Volvo да покаже на Европа, че направата на достъпни и бързи електрически автомобили е възможно? Ако това се случи, то Polestar ще е най-интересното нещо в индустрията след Tesla.

 

Източник: Car Throttle

 

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.