Високо-технологичните и електрифицирани автомобили могат да се окажат остарели съвсем скоро

2017.06.15

Тъй като все повече коли предлагат най-модерни технологии в стремеж да се откроят на пазара, производителите рискуват да пускат продукти, които могат да се окажат остарели само след година или две.

Живеем в свят на дигиталните технологии и по този въпрос не може да се спори. Можем да пазаруваме, превеждаме и теглим пари и да се забавляваме онлайн, единствено гледайки екрана на смартфона си.

Някои хора могат да ползват и да се наслаждават на дадена технология дълги години и то без горчивото чувство, че нямат най-модерното и съвременно нещо. Други пък, обичат винаги да имат най-новото независимо дали става въпрос за телефон, видео игра или автомобил. Тези с много пари често си сменят колите на две или три години.

Но в свят, в който технологията се променя и развива с бързи темпове всяка година, е много трудно човек да остане актуален ако ползва нещо да кажем осем години. Не само е трудно, а дори е невъзможно. Скорошните новини за новия кабриолет и събрат на i8 ни накараха да се замислим дали BMW вече не са извън играта с този модел.

Доскоро BMW бяха актуални и отразявани във всички новини. Те подеха кампания за привличане на внимание, имаха рекламни щандове на популярни дестинации като летище Хийтроу и множество обширни публикации в най-уважаваните автомобилни издания.

Новината за пускането на под-марката беше грандиозна. Снимките на i3 и i8 бяха навсякъде в края на 2013 година.

Атрактивността на тези модели се крие главно в технологиите с които са оборудвани. i8 e брилянтна спортна кола, а i3 eдна от най-добрите мини коли, които човек може да си купи, въпреки че и двете са много по-скъпи сравнени с коли като Fiesta.

Връщайки се на факта, че светът на технологиите се развива супер бързо, може да заявим, че дори модели като i8 и i3 вече се чувстват сякаш са от предишно поколение, въпреки че са едва 4 годишни. От времето на пускането им на пазара нещата се промениха много, а i-автомобилите вече не са новост. Може би започнахме да виждаме атрактивни дизайни прекалено често, но както френските коли и те остаряват твърде бързо.

BMW не могат да направят нищо за да спрат остаряването на автомобилите освен да обновят визията им и да ги направят още по-красиви. Технологичните достижения на компанията с i8 и i3 не могат да бъдат пренебрегвани. И двете возила са страхотни за каране, а самият м-р Кларксън избра i8 вместо последното М3. Това говори много.

Въпреки това, производителите трябва да са наясно за капана заложен от самите тях. Колкото повече се акцентира върху продажба на технологично-фокусирани коли, толкова по-бързо новите модели ще остаряват в съзнанието на потребителите. А тази спирала няма как да спре. Колкото по-голям акцент се придава на технологиите, толкова по-бързо колите стават неактуални.

Следващите няколко години ще бъдат доста интересни за потребителите и производителите. Първите ще търсят най-съвременните технологии в кабината и под капака, и това търсене ще нараства.

Дали авто производителите ще могат да поддържат темпото на Apple и Samsung с техните ежегодни подобрения на телефоните? Или пък стратегиите ще бъдат ревизирани с цел отклоняване на вниманието от технологичните нововъведения? А ако се случи второто, как ще реагират хората?

 

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.