10 неща от бита, с които може да поддържате колата си през лятото

2015.06.22

 

Най-вероятно повечето от тези средства са налични у дома ви, така че преди да поемете на път и летни приключения може да се погрижите за колата си, без да харчите почти нищо!

 

1. Сода бикарбонат

Приложенията и са изключително много. Може да помогне в изчистването и освежаването на интериора, премахване на мръсотията и влагата от килимчетата и др. Поръсете малко сода върху петното. Разтрийте с четка и изчакайте няколко минути, преди почистване с прахосмукачка. Влагата и миризмата изчезват.

Може да смесите сода с течен препарат и вода в една кофа. Използвайте четка и почистете джантите. Мръсотията и калта ще паднат много бързо и без усилия.

2. Оцет

Оцета почиства стъкло и петна. Сериозни петна, като такива от мастило и мазнини могат да се махнат чрез капване на малко оцет върху тях. Почистете с влажна кърпа, а миризмата ще изчезне бързо… както и самото петно.

3. Препарат за пране

Течен препарат за пране може да се ползва за нежно почистване на кожени седалки и друг интериор. Ползвайте само нежен препарат за тъмни цветове. С помощта на чиста кърпа нанесете малко количество детергент върху седалката с въртеливи движения. Бързо изчистете с влажна кърпа.

4. Паста за зъби

Пастата, която прави зъбите ви искрящо бели може да възвърне и покритието на фаровете. Начинът е идеален за хора, които нямат в наличност специален препарат, въпреки че той е за предпочитане в дългосрочен план. С паста може да минете и надписите на гумите. Промивайте няколко пъти с вода докато всичко заблести.

5. Кока кола

Бутилка кока кола може да помогне доста. Първо, може да излеете малко върху клемите на акумулатора, които са започнали да корозират. След като спрат да излизат балончета, използвайте телена четка за почистване. Кола може да се ползва и за почистване на лепкави или засъхнали петна върху стъклата.

6. Балсам за коса

Балсам съдържащ ланолин може да се ползва вместо традиционен авто сапун. Ланолинът е с характеристики подобни на восък – боята ще стане гладка и блестяща.

7. WD-40

Чудодейният продукт наречен WD-40 може да премахне почти всичко. Лятото донася какви ли не неща, но най-вече много буболечки. Напръскайте с WD-40 директно върху решетката, бронята или рамата на колата за да премахнете лепкави отломки, буболечки или стикери. Може да ползвате препарата и за заличаване на драскотини.

8. Лак за нокти

Най-очевидното предназначение е за покриване на драскотини по боята. За целта трябва да напаснете цветовете, което не е толкова трудно при наличието на толкова разнообразни лакове за нокти. Това обаче не е постоянно решение и нещата с покритието могат да се влошат, ако отлагате много във времето.

9. Котешка тоалетна

Котешка тоалетна със силициеви кристали на гел абсорбира влагата и намалява замъгляването на прозорците сутрин. Напълнете малко гел в чорап, хартиен пакет или друг дишащ материал, поставете го близо до проблемната област и на сутринта ще видите, че влагата и запотяването липсват.

10. Лимон

Ето я и почистващата сила и свежест на лимона! Смесете малко лимонов сок с олио или зехтин. Съотношението е 1 към 10. Втрийте сместа с кърпа от микрофибър и ще постигнете свеж блясък.  

За жалост, нещата от домакинството не помагат за всичко. Проверете охладителната течност, маслото, филтрите и налягането на гумите преди да поемете на дълъг път.

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.