10 от най-странните правила в мотоспорта

2017.02.14

Правилата в автомобилните надпревари понякога водят до страхотни състезания, докато друг път те са шокиращо неадекватни. Ето някои от най-странните...

1. Допълнителна електрическа мощност

Безспорно едно от най-странните правила в спорта в момента е от Formula E. Тяхната E FanBoost система дава възможност на феновете директно да влияят върху хода на състезанието. Те гласуват за любимите си пилоти и трима от пилотите получили най-много гласове получават възможност да ползват допълнителна електрическа мощност по време на надпреварата.

Хубаво е, че FE прави нещо различно, но без съмнение това правило е странно и напълно непонятно за спорта.

2. Двойни точки в последното състезание

Това се случи съвсем наскоро във Formula 1. Правилото беше валидно само един сезон, получавайки огромна критика от феновете. През 2014 година, финалът на сезона в Абу Даби даваше двойни точки на класиралите се на челни позиции. Идеята беше това да стимулира битката до самия край на сезона. За щастие, това решение не се прие с отворени обятия и бързо беше премахнато за 2015 г.

3. Състезание „All-Star"

Nascar имат специален демонстративен старт All-Star, но той успява да обърка както феновете, така и самите пилоти. Миналата година, организаторите разделиха събитието на две части от по 50 обиколки, последвани от една финална от 13 обиколки до карирания флаг. И не стига това объркване, вижте какво става във финалния стинт:

"Стартовия ред за финалния сегмент ще се определи след случаен жребии между първите 9, 10 или 11 коли, както и това дали те трябва да спрат задължително за смяна на гуми между 2 и 3 сегмент. Входът към бокса ще бъде затворен за всички други коли, а тези с питстоп трябва да се върнат след всички останали на пистата“.

Но защо? Все още не знаем... със сигурност има доста други начини за правене на състезанието по-вълнуващо за гледане!

4. Смяна на коли

В далечното минало, пилотите от Formula 1 можеха да сменят колата си с тази на съотборника, ако тяхната се счупи. Това допълнително би усложнило следенето на състезанието, а освен това е доста нечестно. Представете си ситуацията в днешни дни... Себастиан Фетел излиза от счупеното си Ferrari, изкарва Кими от неговото и се връща на пистата с новата кола. За щастие това е едно от напълно забравените стари правила във Formula 1.

5. Елиминационна квалификация

Форматът на квалификацията във F1 e претърпявал множество промени през годините. Елиминациите бяха въведени в началото на сезон 2016 и бяха посрещнати с унищожителна критика. Те по никакъв начин не увеличиха шоуто, а даже напротив. След второто състезание управата правилно реши да се върне към стария формат.

6. Ограничена радио комуникация

Това правило беше въведено с добри намерения – да попречи на инженерите да учат пилотите какво да правят и как да карат колите си. Но всичко отиде твърде далеч, водейки до комични ситуации по време на надпреварите. Пилотите често питаха за информация, а отсреща им казваха, че не могат да им отговорят защото ще нарушат правилото. За щастие, тази тъпотия беше премахната миналата година.

7. Правило за дизайн на носа от 2014

Промените в носът и предните крила за сезон 2014 във Formula 1 доведоха до странно изглеждащи болиди. Върхът на носа им трябваше да бъде по-близо до земята, което доведе до грозновато изглеждащи коли. Правилото беше преосмислено през 2015г с цел постигане на по-приятна за окото визия.

8. От кола в кола

Електрическите болиди в мотоспорта се ползват отскоро, затова смяната на колите във Formula E не е изненадваща. Но въпреки двата сезона, състезанията все още са странни за гледане.

Батериите не могат да изкарат цялото състезание, затова пилотите имат два болида на разположение. Има ограничения за минималното време прекарано в бокса при смяната, с цел пилотите да не губят или печелят голямо предимство извън пистата.

9. Алтернативен маршрут

Тази идея се среща в рали кроса от доста време, но все още изглежда доста странна. Всеки пилот трябва да завърти и алтернативна обиколка – поемайки по един по-дълъг маршрут. Това правило добавя доза несигурност в състезанието, но все още се счита за странно.

10. Премахване на точки

Това прави сметките за шампионата доста сложни. Беше въведено във Formula 1 с добри намерения – да се опита да елиминира ненадеждността като фактор при определяне на шампиона. Правилото обаче прави нещата трудни за следене – едно или няколко състезания на практика не се броят в точките на даден пилот – обикновено тези с най-задно класиране. Системата е окончателно премахната през 1980г, но продължава да се ползва в други шампионати и серии.

Кои са другите странни правила в автомобилните надпревари за които може да се сетите?

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.