Audi

5 причини защо Audi Q2 е страхотен модел

2016.11.04

 

Още един модерен SUV в постоянно разширяващата се гама на Audi не звучи толкова атрактивно на пръв поглед. След бърз тест обаче, момчетата от Car Throttle са силно впечатлени.

Това което виждате е четвъртия SUV в настоящата гама от модели на Audi. Знаем че този тип автомобили не са толкова известни с перформанс способностите си, колкото с други качества. Те обаче са доста популярни в днешно време, а съдейки по-първия тест драйв на Q2, то този модел е сериозен съперник на най-добрите малки кросоувъри.

Цените на автомобила започват от 26,000 евро за вариант 1.4-литров TFSI бензинов двигател и нарастват до 42 хиляди за Edition 1 с 2-литров TDI. На по-късен етап ще бъде пуснат и още по-евтин модел с 1-литров двигател.

Ето кои са най-впечатляващите характеристики на Audi Q2:

Стилът

Отдавна се знаеше, че Ауди подготвят малък SUV, но повечето хора мислеха, че това ще е просто умалена версия на Q3. Все пак почти всички модели от Audi са много сходни едни с други, и компанията не прилага различен подход при всеки един от тях.

Това обаче би било една пропусната възможност, защото Q3 не е най-атрактивното нещо, което сме виждали от Audi. За щастие, немците кривват от правия път именно с Q2.

Автомобилът има гневна предница, криволичеща линия и контрастиращи С-колони (налични в различна окраска) точно под набиващия се на око заден спойлер.

Ръчните скорости

Q2 не е модел за каране на предела, но това не означава, че хората няма да харесат едни добри ръчни скорости – нещо с което не всеки модерен автомобил може да се похвали. А смяната на предавките при Q2 е прекрасна.

Предавките са доста къси, но много добре прецизирани, което е достатъчно условие за да се наслаждавате на карането на Q2.

Забавен за каране

Както вече казахме, това не е перформанс модел, но все пак той е доста интересен за каране, не само заради ръчните скорости. Кормилната уредба е същата като при S3 – модел с 297 коня - а тя има леко „прогресивна“ природа.

Предницата осигурява повече от достатъчно сцепление, водещо до предвидимост и висока сигурност, ако решите да недозавиете. Усукването на шасито е намалено до минимум, а заради ниското тегло от едва 1200 кг (едва малко по-голямото BMW X1 е повече от 1600 кг) колата се усеща доста пъргава на пътя.

1.4-литровият бензинов двигател с мощност 148 коня е доста нетърпелив и бърз. Той осигурява ускорение от 0 до 100 км/ч за 8.5 секунди. Комбинираният разход на гориво според оптимистичното ръководство е точно 5.2 л/100км.

Дизеловият агрегат с работен обем 1.6 литра гори още по-малко – само 4.4 литра на 100, но всичко това идва за сметка на представянето. 1.6 TDI ускорява до 100 км/ч за над 10 секунди.

При пускането си на пазара, Q2 ще се предлага с предно задвижване, а предстояща версия с 2-литров TDI и 2-литров TFSI ще бъде налична и с възможност за задвижване на четирите колела 4WD.

Интериора

Интериорът винаги е бил силна страна на Audi, затова и Q2 без никаква изненада предлага най-добро качество и минималистична кабина. Почти всичко което докосва човек изглежда и се усеща като приятно и скъпо, но хватката тук са възможностите за персонализация. Клиентът може да си добави цветове по избор в кабината.

Виртуален кокпит

Страхотната система на Audi за виртуален кокпит заменя традиционните копчета и показатели с прекрасен екран. Тази система продължава своя път от най-скъпите към по-достъпни модели, и вече ще се предлага и с Q2. Благодарение на нея ще получавате по-добър изглед към навигацията, и вече няма да се разсейвате гледайки в средата на таблото.

Кои са недостатъците?

Не всичко в Q2 е перфектно, разбира се. Режимът „спорт“ прави окачването твърде насечено, а без тази опция то може да се причисли към приемливите, а не към добрите. Стандартното оборудване не е много щедро, а при добавяне на опции цената скача главоломно. Виртуалното табло например струва цели 2000 евро.

Заключение

Q2 е добър съперник на моделите позиционирани в този пазарен сегмент, въпреки че той не ги бие с нищо конкретно. По-просторен е от Nissan Juke и не изглежда зле на външен вид. Стартовата му цена е по-ниска от малко по-големите BMW X1 и Mercedes GLA. 

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.